Doe eens duurzaam banner

VIDEOPRODUCTIE DOE EENS DUURZAAM! VAN START

Yvette Watson, Alycia Biekram, Wim Oolbekkink en hun gasten delen best practices met jou
zodat jij direct aan de slag kunt met het behalen van de Sustainable Development Goals!

FMN Coronavirus - banner 2002x605

DE IMPACT VAN HET CORONAVIRUS OP FACILITY MANAGEMENT

Er is veel te lezen, zien en horen over het coronavirus. FMN probeert om de relevante informatie voor het FM-vakgebied te verzamelen. Daarnaast levert FMN als vakvereniging zelf een bijdrage aan het denken en doen over de impact van het coronavirus op ons vakgebied en dagelijks werk. 

Dia 5 - FMN25 2002x605

FMN YOUNG

FMN Young brengt studenten en young professionals samen door iedere twee maanden een activiteit te organiseren. Op alle mogelijke manieren is FMN Young het platform om jou te enthousiasmeren voor de veelzijdigheid van het vakgebied!

Dia 2 - FMN25 2002x605

WORD VANDAAG NOG LID VAN FMN!

Draag bij aan de ontwikkeling van het facilitaire vakgebied, groei verder in jouw professionele rol en
vergroot de invloed van het facilitaire netwerk.

Welkom bij Doe eens duurzaam!

Doe eens duurzaam

Doe eens duurzaam! is dé videoproductie over hoe het facilitaire werkveld kan bijdragen aan het behalen van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN: de SDG’s. Het behalen van de SDG's is wereldwijd een enorme uitdaging en lukt alleen als alle bedrijven en instellingen zich hiervoor inspannen. Facility management heeft op het behalen van de SDG's binnen organisaties een grote invloed, maar dit is vaak onvoldoende doorgedrongen tot de top van organisaties. FMN, Ifmec en SDG House Utrechtse Heuvelrug maken de invloed van FM in deze 17-delige videoproductie (één SDG per aflevering) duidelijk.

Best practices voor behalen SDG’s

In de 17 afleveringen van circa 25 minuten gaan hosts Yvette Watson, Alycia Biekram (FMN Expertteam Circulaire & Inclusieve Economie) en Wim Oolbekkink (SDG House Utrechtse Heuvelrug) in gesprek met boegbeelden uit het werkveld, waaronder Jan Terlouw, Maurits Groen, Lyda Smits en Derk Loorbach. Hoe realiseer je de desbetreffende SDG en tegen welke problemen kan je aanlopen? We delen de best practices zodat jij direct aan de slag kunt met het behalen van de doelstellingen! Vanaf 5 januari verschijnen er iedere week twee afleveringen vanuit onze SDG-studio (mede mogelijk gemaakt door Ambius, I-DID en TRIBOO).

Samen maken we het verschil

Hoe is jouw organisatie bezig met de SDG's? Deel onze productie op jouw sociale kanalen voorzien van een gouden tip of praktijkvoorbeeld vanuit jouw organisatie, en gebruik daarbij de hashtag #DoeEensDuurzaam! Zo maken we samen het belang van FM kenbaar binnen ons vakgebied en ver daarbuiten! Wil je écht niks missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Afleveringen

#13: SDG 12 - De invloed van FM op de circulaire prestaties van organisaties

De wereldbevolking groeit in hoog tempo en daarmee ook het gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen. De hoge snelheid waarmee wij consumeren leidt natuurlijk tot een totale uitputting van de aarde. Het facilitaire werkveld heeft als geen ander invloed op de circulaire prestaties van organisaties. In aflevering 13 gaat host Yvette Watson hierover in gesprek met Marc van der Heijden (TRIBOO), Koos Wagensveld (Hogeschool Arnhem en Nijmegen), Rob Klinkert (PwC Nederland) en Tjeerd Steendam (FMHaaglanden). Wat kun jij als facility manager bijdragen aan verantwoorde productie en consumptie? Tips en tricks zie je hier!

#12: SDG 14 - Duurzaam gebruikmaken van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen: de invloed van het facilitaire werkveld

De oceanen, zeeën en dieren die hierin leven worden beïnvloed en in toenemende mate bedreigd door ons als mens. Dit terwijl zij essentieel zijn voor de kwaliteit van leven op aarde. De zeeën en oceanen hebben grote invloed op ons klimaat en de leefbaarheid van kusten en laaggelegen gebieden. Zelfs een groot deel van ons eten en de lucht die we inademen worden beïnvloed door de zee. In deze twaalfde aflevering leggen we de focus op de invloed van het facilitaire werkveld op het behoud van en het duurzamer gebruikmaken van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen. Host Alycia Biekram doet dit met Hein Pieper (Waterschap Rijn & IJssel)Michael van der Meer (PHI Factory) en Wim Uijttewaal (TU Delft).  

#11: SDG 15 - Biodiversiteit en klimaatadaptatie? Ook daar draagt het facilitaire werkveld aan bij!

Het behoud van de natuur is ontzettend belangrijk voor planten, dieren en zeker ook voor de mens. Hoe creëren we gebouwen en steden waarin mens en natuur elkaar kunnen versterken en naast elkaar kunnen leven? In aflevering 11 bespreken we hoe we vanuit het facilitaire werkveld onze organisaties kunnen helpen om biodiversiteit en klimaatadaptatie veel meer op de voorgrond te zetten. Host Yvette Watson doet dit met niemand minder dan Jan Terlouw, Max Beijneveld (Gemeente Amsterdam) en Jan Henk Tigelaar (Rooftop Revolution). 

#10: SDG 5 - Hoe het facilitaire domein kan bijdragen aan het creëren van gendergelijkheid in organisaties

SDG 5 stelt dat in 2030 vrouwen evenveel kansen moeten krijgen als mannen om mee te beslissen binnen de politiek, maatschappij en economie. In de tiende aflevering van Doe eens duurzaam! bespreken we de verhouding tussen man en vrouw op managementniveau binnen het facilitaire domein. Dit doen we met host Alycia BiekramLyda Smits (Excellent-She), Jeroen Beks (account director ENGIE NL) en Maartje Bouvy (CFO Facilicom Group). In deze aflevering geven we antwoord op de vraag: hoe kunnen organisaties SDG 5, gendergelijkheid, adopteren? Tips en tricks zie je hier!

#9: SDG 16 - Hoe FM kan bijdragen aan het creëren van duurzame en toegankelijke publieke instellingen

Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid kunnen zorgen voor ontwikkeling. Het is van groot belang dat open instellingen toegankelijk zijn voor iedereen, ook in lastige perioden zoals de coronapandemie. In de negende aflevering bespreken host Wim OolbekkinkCarola van Rijsbergen (functionaris Gegevensbescherming Gemeente Capelle aan den IJssel) en Friso Visser (hoofd Education / adjunct-directeur Museon Den Haag) wat facility management kan bijdragen aan het creëren van duurzame en toegankelijke publieke instellingen en hoe deze instellingen kunnen bijdragen aan het uitdragen van de SDG’s. Wat kun jij bijdragen? Bekijk hieronder de negende aflevering!

#8: SDG 13 - De bijdrage van FM aan de klimaatdoelstellingen

Droogte, overstromingen en extreme stormen volgen elkaar steeds sneller op door klimaatverandering. Broeikasgassen die wij uitstoten zorgen ervoor dat de temperatuur op aarde snel stijgt. We moeten overgaan tot actie om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Niet voor niets is in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend door 192 wereldleiders. Host Yvette Watson ontvangt Maurits Groen (bekend van WakaWaka en Kipster), Christa Beaufort (ABN AMRO) en Theo Peters (Achmea) in aflevering 8. Zij gaan in gesprek over wat de bijdrage van organisaties – en dus facility management – is aan de klimaatdoelstellingen. Benieuwd wat jij als facility manager kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen? Je ziet het hier!

#7: SDG 6 - De rol van FM bij schoon water en sanitair: bewustwording en een duurzame keten

In 2017 hadden wereldwijd 2,2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Hoewel wij het op het gebied van schoon drinkwater en sanitair goed voor elkaar lijken te hebben in Nederland, omvat SDG 6 meer. Denk bijvoorbeeld aan waterkwaliteit, waterschaarste en waterhergebruik. Amper de helft van de Nederlandse oppervlaktewateren voldoet aan de ecologische kwaliteitsnormen. Het is daarom van groot belang dat we kritisch kijken naar de keten. Hoe duurzaam is deze en waar kan verbetering worden aangebracht? Facility management kan hier een belangrijke rol in spelen. Hoe? Dat zie je in aflevering 7! In deze aflevering gaat host Alycia Biekram in gesprek met Rik Oldenkamp (postdoctoral researcher bij het AIGHD), Christel Simmelink (facility coordinator bij Waternet) en Wilfred Schipperen (interim-hoofd Facilitaire Dienst bij SMO Breda).

#6: SDG 11 - FM draagt bij aan duurzame gemeenschappen door verder te kijken dan eigen mens en gebouw

Een stad is meer dan een verzameling gebouwen waar facility managers verantwoordelijkheid voor dragen. Een stad gaat om leefbaarheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Door verder te kijken dan alleen het eigen gebouw en samenwerkingen aan te gaan met de omgeving, kan FM bijdragen aan het realiseren van SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen. In aflevering 6 praat host Wim Oolbekkink (SDG House Utrechtse Heuvelrug) hierover met drie gerenommeerde sprekers: Gerben van Straaten (directeur van Walas Concepts en opsteller van Earth Charter Cities Manifest), Olaf Müller (ambassadeur van het programma United 4 Smart Sustainable Cities van de Verenigde Naties) en Rinus Vader (leading professional Energietransitie bij Royal HaskoningDHV en lid van FMN Expertteam Huisvesten). Benieuwd hoe je als facility manager je scope kunt verbreden om actief in te zetten op een duurzame gemeenschap? Je ziet het in deze aflevering!

#5: SDG 3 - Een inspirerende werkomgeving met vitale medewerkers begint bij FM!

In aflevering 5 ontvangt host Yvette Watson gasten Herman Kok (hoogleraar aan Wageningen University), Martine de Vaan (innovatiemanager Rijksvastgoedbedrijf), Frank van der Leest (change & innovation expert Wellbeing VGZ) en Nils Bonder (directeur BAM Concernhuisvesting). Samen hebben zij het over SDG 3: Goede gezondheid en welzijn. Door op de juiste manier te investeren in een gezonde en duurzame werkomgeving zijn medewerkers vitaler, gelukkiger en kunnen zij beter presteren. Dit geldt voor het kantoor, maar ook voor de thuiswerkplek. De gasten bespreken hoe FM vanuit zowel de soft services als de hard services kan bijdragen aan het creëren van een gezonde werkomgeving. En waar dient een facility manager aan te denken bij het creëren van een gezond gebouw? Een gezonde werkomgeving inspireert en ondersteunt de medewerker in wat hij moet doen. Een gezonder Nederland begint bij jezelf! Bekijk de concrete tips and tricks in deze aflevering over SDG 3. 

#4: SDG 8 - Facility management is bij uitstek de plek waar een inclusieve economie kan starten

Een groot deel van de jongvolwassenen behoort officieel niet tot de beroepsbevolking en zit dan ook niet in de kaartenbak van het UWV. Helaas zitten hier ontzettend veel talentvolle mensen tussen die graag een leuke baan willen en een belangrijke bijdrage kunnen leveren binnen organisaties. Facility management is bij uitstek de plek waar een inclusieve economie kan starten. Niet alleen om iedereen kansen te bieden, maar ook om zelf kansen te grijpen en waarde te genereren. Hoe ga je als facility manager aan de slag met SDG 8: Waardig werk en economische groei? En hoe ga je om met mogelijke valkuilen? Je ziet het in deze aflevering waarin host Alycia Biekram praat met Etienne Friederichs (initiatiefnemer Buitengewoon) en Mireille Geijsen (oprichter van I-did).

#3: SDG 2 - Hoe facility management kan bijdragen aan het verduurzamen van de voedselketen

In deze derde aflevering gaan host Wim OolbekkinkKen Giller (professor Plant Production Systems aan Wageningen University) en Bruce Westeneng (founder van BestelBewuster en lid van FMN Expertteam Technologie) het gesprek aan over hoe facility management kan bijdragen aan het creëren van voedselveiligheid, gezonde voeding voor medewerkers en het reduceren van voedselverspilling. Oftewel: hoe draagt FM bij aan het verduurzamen van de voedselketen? Een tal van simpele quick wins worden uitgelegd zodat jij vandaag nog aan de slag kunt met SDG 2: Geen honger!

#2: SDG 7 - Hoe facility management kan bijdragen aan de energietransitie

Host Yvette Watson, Suze Gehem (founder De Groene Grachten), Floor van Dalen (facility advisor Vattenfall) en Andy van den Dobbelsteen (professor TU Delft) gaan in gesprek over SDG 7: Betaalbare en duurzame energie. In deze aflevering ligt de focus op hoe facility management kan bijdragen aan de energietransitie en hoe FM duurzaam kan omgaan met energie. Een tal van simpele quick wins worden uitgelegd zodat jij er vandaag nog mee aan de slag kunt!

#1: SDG 1 - Wat facility management kan doen in de strijd tegen armoede

In deze eerste aflevering van de videoproductie Doe eens duurzaam! nemen Ron Steenkuijl (directeur ADG Dienstengroep, founder FiKks en de Nederlandse Schuldhulproute), Marjolein Reijs (HR-directeur Gom Schoonhouden), Kees Blokland (voorzitter Code Verantwoordelijk Marktgedrag) en host Alycia Biekram ons mee in SDG 1: Geen armoede. Zij leggen de focus op de bewustwording (en de dreiging) van armoede in Nederland en hoe het facilitaire werkveld kan bijdragen aan het voorkomen van armoede onder werknemers.

#0 Introductievideo

Benieuwd wat je te wachten staat? Bekijk de introductievideo waarin hosts Yvette, Alycia en Wim vanuit het Museon in Den Haag vol passie vertellen over het doel van de productie.