Doe eens duurzaam banner

VIDEOPRODUCTIE DOE EENS DUURZAAM! VAN START

Yvette Watson, Alycia Biekram, Wim Oolbekkink en hun gasten delen best practices met jou
zodat jij direct aan de slag kunt met het behalen van de Sustainable Development Goals!

FMN Coronavirus - banner 2002x605

DE IMPACT VAN HET CORONAVIRUS OP FACILITY MANAGEMENT

Er is veel te lezen, zien en horen over het coronavirus. FMN probeert om de relevante informatie voor het FM-vakgebied te verzamelen. Daarnaast levert FMN als vakvereniging zelf een bijdrage aan het denken en doen over de impact van het coronavirus op ons vakgebied en dagelijks werk. 

Dia 5 - FMN25 2002x605

FMN YOUNG

FMN Young brengt studenten en young professionals samen door iedere twee maanden een activiteit te organiseren. Op alle mogelijke manieren is FMN Young het platform om jou te enthousiasmeren voor de veelzijdigheid van het vakgebied!

Dia 2 - FMN25 2002x605

WORD VANDAAG NOG LID VAN FMN!

Draag bij aan de ontwikkeling van het facilitaire vakgebied, groei verder in jouw professionele rol en
vergroot de invloed van het facilitaire netwerk.

Welkom bij Doe eens duurzaam!

Doe eens duurzaam

Doe eens duurzaam! is dé videoproductie over hoe het facilitaire werkveld kan bijdragen aan het behalen van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN: de SDG’s. Het behalen van de SDG's is wereldwijd een enorme uitdaging en lukt alleen als alle bedrijven en instellingen zich hiervoor inspannen. Facility management heeft op het behalen van de SDG's binnen organisaties een grote invloed, maar dit is vaak onvoldoende doorgedrongen tot de top van organisaties. FMN, Ifmec en SDG House Utrechtse Heuvelrug maken de invloed van FM in deze 17-delige videoproductie (één SDG per aflevering) duidelijk.

Best practices voor behalen SDG’s

In de 17 afleveringen van circa 25 minuten gaan hosts Yvette Watson, Alycia Biekram (FMN Expertteam Circulaire & Inclusieve Economie) en Wim Oolbekkink (SDG House Utrechtse Heuvelrug) in gesprek met boegbeelden uit het werkveld, waaronder Jan Terlouw, Maurits Groen, Lyda Smits en Derk Loorbach. Hoe realiseer je de desbetreffende SDG en tegen welke problemen kan je aanlopen? We delen de best practices zodat jij direct aan de slag kunt met het behalen van de doelstellingen! Vanaf 5 januari verschijnen er iedere week twee afleveringen vanuit onze SDG-studio (mede mogelijk gemaakt door Ambius, I-DID en TRIBOO).

Samen maken we het verschil

Hoe is jouw organisatie bezig met de SDG's? Deel onze productie op jouw sociale kanalen voorzien van een gouden tip of praktijkvoorbeeld vanuit jouw organisatie, en gebruik daarbij de hashtag #DoeEensDuurzaam! Zo maken we samen het belang van FM kenbaar binnen ons vakgebied en ver daarbuiten! Wil je écht niks missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Afleveringen

#6: SDG 11 - FM draagt bij aan duurzame gemeenschappen door verder te kijken dan eigen mens en gebouw

Een stad is meer dan een verzameling gebouwen waar facility managers verantwoordelijkheid voor dragen. Een stad gaat om leefbaarheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Door verder te kijken dan alleen het eigen gebouw en samenwerkingen aan te gaan met de omgeving, kan FM bijdragen aan het realiseren van SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen. In aflevering 6 praat host Wim Oolbekkink (SDG House Utrechtse Heuvelrug) hierover met drie gerenommeerde sprekers: Gerben van Straaten (directeur van Walas Concepts en opsteller van Earth Charter Cities Manifest), Olaf Müller (ambassadeur van het programma United 4 Smart Sustainable Cities van de Verenigde Naties) en Rinus Vader (leading professional Energietransitie bij Royal HaskoningDHV en lid van FMN Expertteam Huisvesten). Benieuwd hoe je als facility manager je scope kunt verbreden om actief in te zetten op een duurzame gemeenschap? Je ziet het in deze aflevering!

#5: SDG 3 - Een inspirerende werkomgeving met vitale medewerkers begint bij FM!

In aflevering 5 ontvangt host Yvette Watson gasten Herman Kok (hoogleraar aan Wageningen University), Martine de Vaan (innovatiemanager Rijksvastgoedbedrijf), Frank van der Leest (change & innovation expert Wellbeing VGZ) en Nils Bonder (directeur BAM Concernhuisvesting). Samen hebben zij het over SDG 3: Goede gezondheid en welzijn. Door op de juiste manier te investeren in een gezonde en duurzame werkomgeving zijn medewerkers vitaler, gelukkiger en kunnen zij beter presteren. Dit geldt voor het kantoor, maar ook voor de thuiswerkplek. De gasten bespreken hoe FM vanuit zowel de soft services als de hard services kan bijdragen aan het creëren van een gezonde werkomgeving. En waar dient een facility manager aan te denken bij het creëren van een gezond gebouw? Een gezonde werkomgeving inspireert en ondersteunt de medewerker in wat hij moet doen. Een gezonder Nederland begint bij jezelf! Bekijk de concrete tips and tricks in deze aflevering over SDG 3. 

#4: SDG 8 - Facility management is bij uitstek de plek waar een inclusieve economie kan starten

Een groot deel van de jongvolwassenen behoort officieel niet tot de beroepsbevolking en zit dan ook niet in de kaartenbak van het UWV. Helaas zitten hier ontzettend veel talentvolle mensen tussen die graag een leuke baan willen en een belangrijke bijdrage kunnen leveren binnen organisaties. Facility management is bij uitstek de plek waar een inclusieve economie kan starten. Niet alleen om iedereen kansen te bieden, maar ook om zelf kansen te grijpen en waarde te genereren. Hoe ga je als facility manager aan de slag met SDG 8: Waardig werk en economische groei? En hoe ga je om met mogelijke valkuilen? Je ziet het in deze aflevering waarin host Alycia Biekram praat met Etienne Friederichs (initiatiefnemer Buitengewoon) en Mireille Geijsen (oprichter van I-did).

#3: SDG 2 - Hoe facility management kan bijdragen aan het verduurzamen van de voedselketen

In deze derde aflevering gaan host Wim OolbekkinkKen Giller (professor Plant Production Systems aan Wageningen University) en Bruce Westeneng (founder van BestelBewuster en lid van FMN Expertteam Technologie) het gesprek aan over hoe facility management kan bijdragen aan het creëren van voedselveiligheid, gezonde voeding voor medewerkers en het reduceren van voedselverspilling. Oftewel: hoe draagt FM bij aan het verduurzamen van de voedselketen? Een tal van simpele quick wins worden uitgelegd zodat jij vandaag nog aan de slag kunt met SDG 2: Geen honger!

#2: SDG 7 - Hoe facility management kan bijdragen aan de energietransitie

Host Yvette Watson, Suze Gehem (founder De Groene Grachten), Floor van Dalen (facility advisor Vattenfall) en Andy van den Dobbelsteen (professor TU Delft) gaan in gesprek over SDG 7: Betaalbare en duurzame energie. In deze aflevering ligt de focus op hoe facility management kan bijdragen aan de energietransitie en hoe FM duurzaam kan omgaan met energie. Een tal van simpele quick wins worden uitgelegd zodat jij er vandaag nog mee aan de slag kunt!

#1: SDG 1 - Wat facility management kan doen in de strijd tegen armoede

In deze eerste aflevering van de videoproductie Doe eens duurzaam! nemen Ron Steenkuijl (directeur ADG Dienstengroep, founder FiKks en de Nederlandse Schuldhulproute), Marjolein Reijs (HR-directeur Gom Schoonhouden), Kees Blokland (voorzitter Code Verantwoordelijk Marktgedrag) en host Alycia Biekram ons mee in SDG 1: Geen armoede. Zij leggen de focus op de bewustwording (en de dreiging) van armoede in Nederland en hoe het facilitaire werkveld kan bijdragen aan het voorkomen van armoede onder werknemers.

#0 Introductievideo

Benieuwd wat je te wachten staat? Bekijk de introductievideo waarin hosts Yvette, Alycia en Wim vanuit het Museon in Den Haag vol passie vertellen over het doel van de productie.