20190627-slider 2002x605-foto-FMN Connect XL-VJ19-4-minder wit.JPG

COLUMNS UIT ONDERWIJSLAND

We plaatsen geregeld columns vanuit de hbo-wereld.
Lees hier de meest recente bijdrage.

20190627-slider 2002x605-foto-FMN Connect XL-VJ17-1-minder wit.JPG

WORD VANDAAG NOG LID VAN FMN!

Draag bij aan de ontwikkeling van het facilitaire vakgebied,
groei verder in jouw professionele rol en
vergroot de invloed van het facilitaire netwerk.

20190627-slider 2002x605-foto-FMN Connect XL-NJ17-1-minder wit.JPG

WIN JIJ DE FMN STUDENT AWARDS 2019?

Ben jij die bachelor- of masterstudent die het afgelopen jaar het afstudeeronderzoek met de grootste relevantie of impact voor het facilitaire werkveld heeft geschreven? Schrijf je dan nu in voor de FMN Student Awards 2019!

Slider_13

ONTWIKKEL JEZELF!

Check het aanbod aan opleidingen, workshops en masterclasses.
Get inspired en blijf jezelf ontwikkelen.

Welkom bij FMN Expertteam Technologie

Technologie is aanjager van veel grote veranderingen, ook in ons vakgebied. Als Expertteam Technologie zijn we snel enthousiast over nieuwe technologische mogelijkheden. We kijken voorbij de hype en trends en zoeken naar die technologieën die over 2 tot 5 jaar mainstream zijn. Dat doen we door ontwikkelingen te duiden, de eerste toepassingen te onderzoeken en zichtbaar te maken aan onze vakgenoten. Als het past bij onze vereniging, ondersteunen we hun ontwikkeling ten behoeve van de hele branche. Daarnaast vertegenwoordigen wij de branche wanneer afspraken of standaarden rond nieuwe technologie worden ontwikkeld.

Waar werken we nu aan?

BIM ILS

Jan-Fokke Post is voor ons trekker van dit project waarin FMN samen met FMIS leveranciers (Topdesk, Planon, Ibis, Ultimo, Axxerion) en BIM Loket werkt aan het opstellen van een ILS (Informatie Leverings Specificatie) waarmee de informatie vanuit de bouwfase vloeiend zijn weg kan vinden naar een FMIS / IWMS. BIM is een werkmethode waarbij in een 3D Bouw Informatie Model (BIM) integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Meer informatie over BIM ILS lees je op onze dossierpagina.

FMBIM

Bouwwerk Informatie Management (BIM) maakt gedurende de totale levenscyclus van gebouwen uitwisseling van informatie (3D-geometrie en assetdata) over eigenschappen en gebruikte materialen mogelijk. De Bouw Digitaliseringsraad (BDR) ontwikkelt met eigenaren, ontwikkelaars, architecten, investeerders, bouwers, installateurs, beheerders, softwareleveranciers en facility managers een Digitaal Stelsel. Fred Kloet coördineert de ontwikkeling van een FMBIM-protocol op basis van de ‘GebruiksAgenda Technologie 2025’ van FMN. Zie voor meer informatie over FMBIM onze dossierpagina.

A.I & chatbots

Met veel enthousiasme en plezier duikt Renske Ter Heijde voor ons in de materie waar repeterend werk wordt geautomatiseerd met A.I. of chatbots. Op die manier wordt de robot uit de mens gehaald en kan de mens meer mens zijn. Verwacht de komende maanden mooie gesprekken, artikelen en andere initiatieven.

Podcast en content delen

Als expertteam zien we veel interessante content die we willen delen. Met de vereniging onderzoeken we of podcast en/of video een passende vorm kan zijn voor ons expertteam en we trekken in dit proces op met andere expertteams. Daarnaast delen we content ook in andere vormen: 'klassiek' in een goed gesprek, op schrift, via deze site etc.


Waar kun je ons voor benaderen?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe vragen, inspiratie en een goed gesprek. Vind je een van onze onderwerpen interessant en wil je deelnemen aan een van onze projecten? We komen dan graag in contact met je. Vind je alle onderwerpen interessant of zou je er zelf meer aan willen toevoegen? Sluit je dan bij ons expertteam aan!

Voor vragen kan je ons bereiken op harmvdb@outlook.com.


Wie zijn wij?

De kerngroep van het FMN Expertteam Technologie wordt gevormd door:  

Renske van der Heide; FM Evangelist bij Topdesk

Karlijn Sissingh; docent Facility Management, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Fred Kloet; Content Leader of Smart WorkPlace, platform creating smart, healthy and circular work environments.
Jan Fokke Post; Business Consultant at Planon

Harm van den Boogaard; adviseur Innovatie en Duurzaamheid FMHaaglanden