Informatieplicht energiebesparing


Duurzaamheid, CO2-reductie, energietransitie. Dit zijn inmiddels geen vrijblijvende termen, zeker niet voor gebouweigenaren en facility managers van bestaande gebouwen. De verwachting is dat het Klimaatakkoord en de Klimaatwet op termijn zullen gaan dwingen tot handelen, maar wat is nu eigenlijk al verplicht? Wat zijn nu écht de eisen waar je huisvesting aan moeten voldoen? Het plaatje hieronder zet dat voor je op een rij.


Is jouw organisatie energiebesparingsplichtig volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer? Indien ja, moet je de Erkende Maatregelen Lijst (EML) volgen en voor 1 juli 2019 je energiebesparende acties via het eLoket van de RVO rapporteren.

Voldoet jouw organisatie aan de voorwaarden voor de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)? Of anders gevraagd, heeft jouw organisatie al een EED-audit uitgevoerd of een reminder van het bevoegd gezag gekregen dat je een EED-audit moet uitvoeren? Indien ja, moet je ook de EED-audit dit jaar herhalen en je energiebesparende acties voor 5 december 2019 via het eLoket van de RVO rapporteren.

Doet jouw organisatie mee bij het MJA-3 of MEE? Gelukkig is jouw organisatie dit jaar nog vrijgesteld van de EML en informatieplicht, en je kunt doorgaan met je acties.

Als je nog vragen hebt, kun je graag met Anne Spira van Royal Haskoning contact opnemen via anne.spira@rhdhv.com of +31 612 05 59 62.

Verplichting energiebesparing