FMN Podcast banner 2002x605

FMN LANCEERT EIGEN PODCASTKANAAL

Mis niets van FMN Podcast! We praten met betrokken deskundigen over mensen, gebouwen, werkomgevingen, dienstverlening, hospitality, duurzaamheid, technologie en innovatie. Kortom: alles waarover jij als (aankomend) FM-professional meer wilt horen.

FMN Coronavirus - banner 2002x605

DE IMPACT VAN HET CORONAVIRUS OP FACILITY MANAGEMENT

Er is veel te lezen, zien en horen over het coronavirus. FMN probeert om de relevante informatie voor het FM-vakgebied te verzamelen. Daarnaast levert FMN als vakvereniging zelf een bijdrage aan het denken en doen over de impact van het coronavirus op ons vakgebied en dagelijks werk. 

Dia 5 - FMN25 2002x605

FMN YOUNG

FMN Young brengt studenten en young professionals samen door iedere twee maanden een activiteit te organiseren. Op alle mogelijke manieren is FMN Young het platform om jou te enthousiasmeren voor de veelzijdigheid van het vakgebied!

Dia 2 - FMN25 2002x605

WORD VANDAAG NOG LID VAN FMN!

Draag bij aan de ontwikkeling van het facilitaire vakgebied, groei verder in jouw professionele rol en
vergroot de invloed van het facilitaire netwerk.

Presentaties Design District 2019

Hieronder vind je een korte samenvatting van de presentaties. Ook kan je onderaan deze pagina's de beschikbaar gestelde presentaties bekijken.


Hoe ziet de werkomgeving eruit en hoe komt dat? - Lisanne Bakker

Tegenwoordig kunnen we overal werken en zijn we overal bereikbaar, maar wat vinden we een fijne plek om te werken? Waar presteren medewerkers het beste en wat kunnen onze experts daarover meegeven? Kan daar wat over gezegd worden ondanks dat iedereen eigen voorkeuren heeft en iedere persoonlijkheid uniek is? Waar moet rekening mee worden gehouden? Welke rol hebben de soort werkzaamheden en cultuur binnen een organisatie? Je medewerkers goed laten presteren, maar hen ook enthousiast, gemotiveerd, gezond en energiek naar werk laten gaan brengt als resultaat dat je als FM'er goed moet nadenken over de ideale werkomgeving voor jouw collega`s. Dit voor zowel de harde kant (de gebouwde omgeving) als de zachte kant (vanuit persoonlijke kant, HR). Maar hoe doe je dat?

Terugblik spreker Lisanne Bakker, Manager Operations Nederland bij Measuremen:
"Leuk om via Menti.com gedurende de presentatie veel interactie te hebben met het publiek. Een aanrader! Het hele publiek deed actief mee. De tafelgasten reageerden vervolgens leuk op de inbreng van het publiek waardoor alles behandeld werd."

En waar is die werkomgeving dan? - Hans Topée

Een verhaal over werkomgevingen, de relatie met branches en of DNA of marketingprofiel of klantgroep. Een mooie benadering op zich, maar wel een lastige. Het FMN-expertteam Mensgerichte Werkomgeving is op zoek naar duiding van dit onderwerp en roept op tot reactie. Spreuken van Walt Disney en top-gebouwen uit 1936 en 1977! Waarom? Eigenaarschap en opdrachtgeverschap! En een verschil tussen bedrijven binnen de segmenten Business to Business en Business to Consumer.

Spreker
Hans Topée
Dewerkplaatsfabriek bv
Gids WerkOmgevingen en GelukkigWerken | Interim- en verander-leider.
FMN, expertteams Vastgoed van de Toekomst en Mensgerichte Werkomgeving


Werkomgeving en de rol kunst - Véronique Baar

In zes stellingen verkenden we de rol die kunst kan spelen in de kantooromgeving, maar ook de rol voor kunst wanneer we in de toekomst misschien nooit meer werken. De stellingen en de start van de presentatie, waarbij aanwezigen een woord noteerden op basis van de fysiek aanwezige kunstwerken in de zaal, leverden een prettige dynamiek en uitwisseling op, en een goede set vragen tot besluit.

Spreker
Véronique Baar
QKUNST


En hoe circulair is die werkomgeving dan, of zou die moeten zijn? - Lisa Broos

Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen ondervindt van klimaatverandering, en de laatste die er iets aan kan doen. Dat doen we thuis en in ons werk, want die werkomgeving kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de versnelling naar een circulaire economie. Door als organisaties de juiste vraag te stellen aan onze toeleveranciers, onze klanten én onszelf kunnen we een enorme invloed uitoefenen op de markt en de werkomgeving. Daarbij moeten we het inrichten van de werkomgeving integraal benaderen door inderdaad te kijken naar materiaal- en energieverbruik van producten en diensten, maar nog veel belangrijker: de manier waarop wij dingen gebruiken en de relatie tot het geheel.
 
Terugblik spreker Lisa Broos, CE-versneller bij PHI Factory: 
"Het was duidelijk dat iedereen in de zaal zich bewust was van de urgentie om te verduurzamen. Maar hoe gaan we dat dan doen? Deze vraag speelde ook in de zaal. Want wie is er nu eigenlijk echt verantwoordelijk? Heb ik wel invloed? Hoe zit het met alle tegengestelde informatie die we horen? Door klimaatmaatregelen tegenover elkaar te zetten en de discussie te voeren hebben we samen weer wat perspectief gekregen op de transitie naar een circulaire economie."


Werkomgeving en technologie? - Harm van den Boogaard

Als we speken en denken over innovatie en technologie, gaan die gesprekken vaak over techniek of mens. Technologie en mensen werken samen. Zo kan technologie ervoor zorgen dat de robot uit de mens wordt gehaald en er zo meer aandacht kan gaan naar de betekenisvolle interactie tussen mensen. Er is veel te ontdekken en wat de toekomst brengt is onbekend. Het was goed om tijdens en na het verhaal in gesprek te gaan over de vele aspecten van dit onderwerp. Nieuwe inspiratie, en leden!, op te halen voor onze expertgroep.

Spreker
Harm van den Boogaard
FMHaaglanden
Sr. Adviseur, Innovatie en Duurzaamheid
FMN, expertteam Technologie


NFC Index 2018

FMN/NFC Index publiceert jaarlijks kengetallen van facilitaire kosten voor de sector kantoren (per m2 vvo). De kengetallen van NFC Index geven inzicht in de ontwikkeling van de facilitaire kosten. De NFC Index Kantoren 2018 zet de stijgende trend in 2018 door. In 2018 stijgen de kosten per vierkante meter (vvo) met 2,1% naar € 490,- exclusief btw. Het gemiddelde serviceniveau, gemeten over de dienstverlening bij Gebouw & Infrastructuur en Mens en Organisatie, bedraagt respectievelijk 6,0 en 5,9 op een schaal van 1 tot 10.

Spreker 
Harold Coenders
Bestuurslid FMN - portefeuille Data & Kengetallen

 

Presentaties Design District 2019