Column: Studenten Facility Management gebruiken de HU alweer voor het derde jaar als proeftuin

Ook dit jaar hebben studenten Facility Management zich middels projecten (gebaseerd op de laatste facilitaire trends) ingezet om het facility management van de HU en het curriculum van de opleiding FM te verbeteren. Het oorspronkelijke initiatief om de dienst Hospitality te verbinden met de opleiding Facility Management komt van Allard Schelhaas (Chief Hospitality Officer). Het doel hiervan is om de Hogeschool Utrecht zowel qua bedrijfsvoering als qua onderwijs jaarlijks te laten aanscherpen door eigen studenten aan de hand van de laatste facilitaire trends. Een echte 'win-win' dus.

Marco Blom, Hospitality Manager, en hogeschool docenten Bart Bossers en Daan Regenbogen hebben de studenten succesvol begeleid en de studenten willen dan ook graag de volgende drie pilots onder de aandacht brengen.

Duurzaamheid & Circulariteit

De HU Green Wall is een interactieve innovatie op het gebied van duurzaamheid. Het is een groene muur van twintig vierkante meter, die is gesitueerd op een centrale plek op de begane grond van het HU-pand in Amersfoort. De muur is voorzien van planten en narrowcasting; een vorm van informatievoorziening aan langslopende bezoekers. Op het tv-scherm zal actuele informatie te vinden zijn over duurzaamheidsonderwerpen. Hierdoor worden studenten zich bewust van de mogelijkheden om te verduurzamen en kunnen ze daar ook direct actief aan bijdragen. Zo zal er een inzamelpunt en ideëenbox bij de Green Wall geplaatst worden. Met behulp van de HU Green Wall worden studenten zich bewust van het belang van duurzaamheid & circulariteit door het zichtbaar en tastbaar maken hiervan. De implementatie van de Green Wall moet er tevens voor zorgen dat studenten de mogelijkheden (gaan) zien waarmee ze op de HU kunnen verduurzamen. 

Diensten: Pop-Up stores

De tweede pilot draagt de naam Pop-Up stores. Hiermee pogen de studenten ondernemers in de regio Amersfoort naar binnen te halen d.m.v. het aanbieden van gratis ruimte. Ook hierbij is sprake van win-winsituatie. De studenten komen in contact met fraaie lokale initiatieven van bijvoorbeeld horeca ondernemers, coaches of yoga docenten. Lokale ondernemers kunnen rekenen op een voordelige werkplek en een goed bereik van hun doelgroep. Ook zal de HU nog 'winnen' omdat door dit infotainment en entertainment studenten liever op school blijven en  de onderlinge band tussen de studenten wordt versterkt. Studenten Facility Management gebruiken de HU nu alweer voor het derde jaar als proeftuin.

Beleving

Dit project was gericht op zodanig proces denken, dat de beleving van de eindgebruiker continue centraal staat. Dit om te voorkomen dat zaken worden opgeleverd die niet/anders gewenst zijn en daardoor achteraf tegen hoge kosten moeten worden aangepast. Naast het proces is ook concreet de ontmoetingsplek binnen Facility Management aangepast op basis van de wensen van de gebruikers.

Wat hebben de studenten geleerd?

“Voor ons was het heel belangrijk om in de praktijk te werken, nadat we in de eerste twee jaar gekozen hebben voor veel theorie. Ik heb een andere kijk gekregen op de zakelijke wereld, en op onze eigen hogeschool.”

Frisse blik

Ook zijn we dit jaar gestart met twee dagen in de snelkookpan 'Design Thinking Center'. Alle studenten konden direct hierna beginnen met het uitwerken van hun inmiddels concrete ideeën. Ook initiatiefnemer Allard Schelhaas is optimistisch: “De HU en haar studenten liften mee op de laatste facilitaire trends. Top! Mijn hoop is dat andere opleidingen dit ook gaan doen. De HU is een hele grote organisatie die kan profiteren van de laatste ontwikkelingen op allerlei terreinen. We hebben duizenden studenten met een frisse blik en fantastische kwalificaties. Wanneer we opleidingen verbinden met de diensten, levert dat over de hele linie meer service op voor minder geld. Geld dat vervolgens naar nog beter onderwijs toe kan.”

Niels Peters
Manager vakinhoudelijke content, niels.peters@fmn.nl
FMN

 

Foto's Niels Peters

Foto's Niels Peters

Foto's ‚ÄčAllard Schelhaas

 

Iedere maand wordt een column geschreven door een vertegenwoordiger van een hbo FM-opleiding in Nederland. De eerste column van Jaap Kloos (De Haagse Hogeschool) lees je hier. Voor de tweede column uit de reeks, geschreven door Wil Gooskens (Breda University of Applied Sciences), klik je hier. Joop van Duren (Zuyd Hogeschool, Heerlen) schreef de derde column uit de serie. De vierde column van Mirjam Bouman en Gurbe Laninga (Hanzehogeschool Groningen) vind je hier.