Doe eens duurzaam banner

VIDEOPRODUCTIE DOE EENS DUURZAAM! VAN START

Yvette Watson, Alycia Biekram, Wim Oolbekkink en hun gasten delen best practices met jou
zodat jij direct aan de slag kunt met het behalen van de Sustainable Development Goals!

FMN Coronavirus - banner 2002x605

DE IMPACT VAN HET CORONAVIRUS OP FACILITY MANAGEMENT

Er is veel te lezen, zien en horen over het coronavirus. FMN probeert om de relevante informatie voor het FM-vakgebied te verzamelen. Daarnaast levert FMN als vakvereniging zelf een bijdrage aan het denken en doen over de impact van het coronavirus op ons vakgebied en dagelijks werk. 

Dia 5 - FMN25 2002x605

FMN YOUNG

FMN Young brengt studenten en young professionals samen door iedere twee maanden een activiteit te organiseren. Op alle mogelijke manieren is FMN Young het platform om jou te enthousiasmeren voor de veelzijdigheid van het vakgebied!

Dia 2 - FMN25 2002x605

WORD VANDAAG NOG LID VAN FMN!

Draag bij aan de ontwikkeling van het facilitaire vakgebied, groei verder in jouw professionele rol en
vergroot de invloed van het facilitaire netwerk.

Welkom bij FMN Podcast

Hier kan je alle afleveringen beluisteren van FMN Podcast: dé podcasts over het facilitaire domein en de aanpalende gebieden zoals HR, ICT, vastgoed en marketing-branding, in combinatie waarmee de omgeving van werken voor mensen, waar die ook is, wordt vormgegeven.

FMN maakt deze podcast om jou als (aankomend) professional te inspireren. Dus ben jij op zoek naar interessante en inspirerende podcasts, dan raden we je zeker aan om een of meerdere afleveringen te beluisteren! We praten in de podcasts met betrokken deskundigen over mensen, gebouwen, werkomgevingen, dienstverlening, hospitality, duurzaamheid, technologie en innovatie.

Luister waar en wanneer je wilt

Luister naar de podcast waar en wanneer je maar wilt. Thuis, onderweg naar je werk, in het park of vanaf je werk. Je doet dat via onze website, je favoriete podcast-player of één van onderstaande kanalen:

Help mee om FMN Podcast te laten groeien! 

Deel onze uitzendingen op jouw sociale kanalen en gebruik daarbij de hashtag #FMNpodcast. Wij zijn ook benieuwd over welke onderwerpen jij meer zou willen horen. Je kunt je ideeën mailen naar fmn@fmn.nl.

17-delige special 'Doe eens duurzaam!'

FMN Podcast special SDG

Begin dit jaar zijn FMN, Ifmec en SDG House Utrechtse Heuvelrug gestart met de 17-delige videoproductie 'Doe eens duurzaam!' Na vele verzoeken bieden we de afleveringen ook aan als podcast-special. In de special hoor je hoe facility management bijdraagt aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. 
Luister vandaag nog naar de podcasts zodat ook jij kan helpen met het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen! 

#18: Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Code Verantwoordelijke Marktgedrag

In deze aflevering van FMN Podcast gaan we in gesprek met een tweetal bestuursleden van de stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Gastheer Hans Topée praat met voorzitter Kees Blokland en bestuurslid René de Vos die we ook kennen als bestuurslid van FMN.

De wereld is ontzettend aan het veranderen. Contracten worden bij bedrijven, zelfs ook bij onderdelen van de overheid, inkooptechnisch éénzijdig beëindigd of geminimaliseerd. Dat vraagt veel van marktpartijen en de bij hen werkende mensen. De overheid draagt met alle maatregelen bij aan behoud, maar gevreesd moet worden voor het wegvallen van specifieke sectoren en kennis.

Voor de stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag, waar ook FMN zich aan verbonden heeft, is het een ware uitdaging om met de sectortafels vanuit de leveranciers een dialoog gaande te houden over verantwoordelijkheden. Ondertekening door 1500 opdrachtgevers is één, maar naleving is best lastig. Een uitdagende klus, want de stichting heeft alleen de dialoog of een gang naar de rechter in handen...

#17: Wat kan het kantoor leren van de thuiswerkplek?

Podcast Facilitair vitaliteit en ontwikkeling

De NFC Index Werkomgeving 2019 staat centraal in deze FMN Podcast. 2019 was een interessant jaar, want de functie van het kantoor zou het jaar daarop drastisch veranderen.

FMN-bestuurslid Harold Coenders kijkt in deze FMN Podcast samen met NFC-partners Gideon van der Burg (Leesman), Vincent le Noble (Measuremen) en Joost Ran (Colliers) terug op de pre-covid werkomgeving. Ook trekken de sprekers lessen voor de post-covid hybride werkomgeving. Richtinggevende inzichten voor de functie van het kantoor en concrete veranderingen in de werkomgeving komen voorbij.

Benieuwd naar de publicatie van de NFC Index Werkomgeving 2019? Deze is gratis te downloaden of te bekijken als video.

#16: Vitaliteit en jezelf blijven ontwikkelen

Podcast Facilitair vitaliteit en ontwikkeling

In deze aflevering van FMN Podcast gaat onze host Hans Topée in gesprek met prof. dr. Nick van Dam: de keynotespreker tijdens FMN Connect XL: Back to school! Leren is een essentieel onderdeel van het leven. Mensen moeten zich realiseren dat leren, aanpassen en bewegen belangrijke zaken zijn naast een algehele vorm van vitaliteit en gezondheid. Daar begint het mee. Het is noodzakelijk om leiders te hebben die coachen, verbinden en inhoudelijke kennis/ervaring hebben in het primaire proces.

Zelfzorg, vitaliteit, ontwikkeltijd en positiviteit zijn de belangrijke zaken in het leven de komende jaren, aldus Nick van Dam. Een belangrijke boodschap voor alle vakgebieden, het onderwijs, leiders van bedrijven, adviseurs, maar vooral voor alle mensen: kies je eigen koers en leer!

#15: De uitdagingen voor branches en opdrachtgevers

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 6

We gaan in gesprek met de voorzitters van een drietal brancheverenigingen: VENECA (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties), NVB (Nederlandse Veiligheidsbranche) en OSB (Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten). We praten over de situatie op de markt en de uitdagingen en kansen die er wellicht zijn voor aanbiedende partijen en opdrachtgevers.

De wereld is aan het veranderen. We gaan meer thuis werken, vliegen en evenementen organiseren zal op een heel laag pitje blijven en daarnaast zijn er opdrachtgevers die zich niet aan enige code houden. Mede door een goede dialoog tussen de markt en opdrachtgevers zullen nieuwe dienstenpakketten – wellicht integraler/meer flexibel/toegespitst op waarde – moeten worden bedacht om bedrijven en de juiste ondersteuning naar medewerkers van organisaties in stand te houden. Niet volgend jaar of over een paar maanden, maar nu!

Gastheer Hans Topée gaat in gesprek met Kees van der Waaij (voorzitter VENECA), Ard van der Steur (voorzitter NVB) en Piet Adema (voorzitter OSB).

#14: 25 jaar facility management!

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 6

In deze eerste aflevering van ons nieuwe podcastkanaal FMN Podcast praten we met werk-professionals over ’25 jaar facility management’, bespreken we veel zaken en kijken we een beetje vooruit. Waar staan we nu, 25 jaar na oprichting van de vereniging FMN, en wat heeft de wereld ons facilitaire vakgebied gebracht?

De wereld is aan het veranderen. We werken meer thuis, en leren, ontwikkelen en werken krijgen een andere dimensie. Dat vraagt veel van mensen, de opleidingen en organisaties. Van kroketten tot stadsmanagement en van lokaal produceren en leveren tot het zijn van een ‘wereldburger’. Kansen die we moeten pakken. Niet volgend jaar of over een paar maanden, maar nu!

Hans Topée praat met Rachel Kuilenburg (docent/docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool), Lennart Harpe (directeur/eigenaar Pridair BV | public affairs & coaching ) en Gerard de Bruijn (directeur/eigenaar Humanagement).

#13: Podcast-serie 'Het nieuwe normaal' - aflevering 6 

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 6

De laatste aflevering van de podcast-serie over ‘het nieuwe normaal’ zit er op. In 6 afleveringen hebben we gepraat met diverse werk-professionals over het werken van ‘nu’ en straks en de impact van de coronacrisis. Waar staan we nu?

In aflevering 6 blikken we terug op de afgelopen periode. Wat hebben we geleerd? Zijn we inderdaad een nieuw normaal aan het ontwikkelen? Ook blikken we voorzichtig vooruit. Hoe gaan we weer terug naar kantoor?

We geven je graag een paar statements mee. We zitten blijkbaar nog steeds in een soort van bubbel:
“Waar gaan we naartoe?”
“Succesvolle organisaties van de toekomst weten nú mensen te raken.”
“Wat doet de geregisseerde aanwezigheid met sociale cohesie?”
“Wat is de impact op het FM-vakgebied? Zijn we straks overbodig of juist heel nodig?”

In de laatste aflevering van de podcast-serie ‘Het Nieuwe Normaal’ gaat gastheer Hans Topée in gesprek met Guido Meijer (director global FM & real estate Philips en lid FMN Expertteam Huisvesten), Henny van Egmond (directeur Yolk), Harold Coenders (directeur Colliers International Occupier Services en FMN-bestuurslid Data & Kengetallen) en Wim Pullen (directeur Center for People and Buildings).

#12: Podcast-serie 'Het nieuwe normaal' - aflevering 5 

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 5In onze uitgebreide podcast-serie van 6 afleveringen praten we met werk-professionals over 'het nieuwe normaal' binnen onze werkomgeving (thuis en op kantoor). Aflevering 5 gaat over Leiderschap.

De wereld is voorgoed veranderd. We werken meer (structureel) thuis en het kantoor krijgt een andere functie. Het vraagt veel van de flexibiliteit van medewerkers. Hoe wordt dat ondersteund met leiderschap? Welke nieuwe inzichten heeft deze tijd ons gegeven en hoe gebruiken we deze geleerde lessen bij het vormgeven van het werken thuis en in onze toekomstige kantoren?

Hans Topée praat met Mirjam van ’t Veld (voorzitter RvB bij Ziekenhuis Gelderse Vallei), Elly Ploumen (group HR director bij Achmea Group), Harry Brouwer (CEO bij Unilever Food Solutions) en Anton van der Sanden (global director transport & planning bij Royal HaskoningDHV en director HaskoningDHV Nederland BV).

#11: Natalie Hofman en Michel Tobé kijken naar de toekomst van FM én FMN in speciale podcast

Podcast Facilitair toekomst van FMIn deze special van Podcast Facilitair gaat Hans Topée in gesprek met vertrokken en gekozen FMN-voorzitters Natalie Hofman en Michel Tobé. In een interessant en open gesprek van 40 minuten gaat het over het facilitaire vak, de toekomst, verbinden, luisteren, samen met anderen, het onderwijs, de rol van FMN, FMN 3.0 en de drive van twee bestuurders. Ga er rustig voor zitten, laat je meenemen en praat met ons over deze Podcast Facilitair op onze sociale kanalen, zoals de LinkedIn-pagina van FMN!

#10: Podcast-serie 'Het nieuwe normaal' - aflevering 4 

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 4

In deze uitgebreide podcast-serie van zes afleveringen praten we met werk-professionals over 'het nieuwe normaal' binnen onze werkomgeving, en dat binnen de afleveringen: Het ‘nu’, Gedrag, Technologie, Werkomgeving, Leiderschap en WaarStaanWeNu.

In de vierde aflevering zoomen we in op de veranderingen in de fysieke omgeving, faciliteiten en services. Wat zal er blijvend veranderen in de fysieke omgeving? Hoe passen we daar de dienstverlening op aan? Waar hebben medewerkers juist nu behoefte aan? En verandert daardoor de rol van FM?

Hans Topée praat met Karen Hoogeboom (teammanager facilities en hospitality Jeugdbescherming Regio Amsterdam), Jacob Jan Bos (corporate manager commercie bij Hutten), Marco Meetz (hoofd facility & support bij ASR) en Sander de Meester (partner bij D&B The Facility Group).

#9: Podcast-serie 'Het nieuwe normaal' - aflevering 3 

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 3

In deze uitgebreide podcast-serie van zes afleveringen praten we met werk-professionals over 'het nieuwe normaal' binnen onze werkomgeving, en dat binnen de afleveringen: Het ‘nu’, Gedrag, Technologie, Werkomgeving, Leiderschap en WaarStaanWeNu.

De derde aflevering staat in het teken van techniek, technologie en het raakvlak tussen mens en gebouw. Hoe kan techniek/technologie helpen bij het re-boarden na de crisis? Welke gebouwen zijn al ‘smart’ en kunnen we ook data verzamelen met ‘domme’ gebouwen? Wat kunnen we eigenlijk met die data en hoe zorg je voor meerwaarde voor zowel facilitaire processen als de eindgebruiker?

Hans Topée praat met Harm van den Boogaard (programmamanager vernieuwende dienstverlening bij FMH, voorzitter FMN Expertteam Technologie), Bjørn Gröninger (CEO bij Officelynq), Leendert Trouwborst (senior projectmanager bij BAM) en Erwin van Kempen (projectmanager bij DPMG).

#8: Podcast-serie 'Het nieuwe normaal' - aflevering 2 

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 2

In deze uitgebreide podcast-serie van zes afleveringen praten we met werk-professionals over 'het nieuwe normaal' binnen onze werkomgeving, en dat binnen de afleveringen: Het ‘nu’, Gedrag, Technologie, Werkomgeving, Leiderschap en WaarStaanWeNu.

Deze tweede aflevering gaat over gedrag. 90% van ons gedrag is ingesleten. Hoe zorgen we ervoor dat we in deze tijd nieuw, positief gedrag aanleren? De crisis biedt ons de kans voor een ‘harde reset’. Daar is leiderschap voor nodig. Omdenken naar 'mensdenken'!

Gastheer Hans Topée praat hierover met Natalie Hofman (FMN / Saffier), Jolanda Tichelaar (HEYDAY), Anne-Marie Buis (adviseur organisatie- en bedrijfsvoeringsadvies bij het ministerie van BZK), Simone Leenders (senior workplace consultant en verandermanager bij Simone Leenders Advies) en Josefien ten Have (neuromarketing-consultant bij Consumatics).

#7: Podcast-serie 'Het nieuwe normaal' - aflevering 1

Podcast Facilitair Het nieuwe normaal afl 1

In deze uitgebreide podcast-serie van zes afleveringen praten we met werk-professionals over 'het nieuwe normaal' binnen onze werkomgeving, en dat binnen de afleveringen: Het ‘nu’, Gedrag, Technologie, Werkomgeving, Leiderschap en WaarStaanWeNu.

In deze eerste aflevering over het ‘nu’ gaat gastheer Hans Topée in gesprek met Guido Meijer (director global FM & real estate Philips en lid FMN Expertteam Huisvesten), Henny van Egmond (directeur Yolk), Harold Coenders (directeur Colliers International Occupier Services en FMN-bestuurslid Data & Kengetallen), Wim Pullen (directeur Center for People and Buildings) en Natalie Hofman (voorzitter FMN). Hans Topée praat met hen over de impact van de coronacrisis op het werken.

#6: Zero waste in de facilitaire omgeving

Podcast Facilitair

In deze Podcast Facilitair van 30 minuten spreken we met Yvette Watson van PHI Factory en Rob Klinkert van PWC over Zero Waste in een facilitaire omgeving. Beiden zijn lid van ons FMN Expertteam Circulaire & Inclusieve Economie.

We staan stil bij wat zero waste is en of dat wel reëel is. Hoe kom je daar? We hebben het over hightech manieren om van flessen zelf meubilair te maken, en over praktische tips die je morgen kunt invoeren en daarmee al de eerste maar ook belangrijkste stap maakt.

Scheid je afval, en win een taart!
Wordt op jouw afdeling ook afval gescheiden? Maak hier een foto van, zet 'm op LinkedIn met hashtag #CirculairFM, licht kort toe wat jouw bedrijf aan scheiding doet, en maak kans op een lekkere taart, aangeboden door FMN!

#5: Goede voeding in de zorg

Podcast Facilitair

Donderdag 20 februari vond het 3e seminar Goede voeding in de zorg bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede plaats. In het programma werden de deelnemers meegenomen in een gevarieerd programma. Na twee keynotes over het Nationaal Preventie Akkoord – Goede zorg proef je en Leren van veranderen – was de toon gezet. Het gaat over doen en het hebben van visie en wat lef. In 3 workshops werd ingegaan op de richtlijn gezondere eet-omgevingen, kwaliteitsindicatoren, een spanningsveld, en het ontwikkelen van een visiedocument. Dit seminar leverde gelijk de eerste Podcast op van het Expertteam Faciliteren.

#4: FM en technologie: in gesprek op FMN Connect XL Bits don't bite!

Podcast FacilitairOp 27 november vond een (uitverkochte) editie van FMN Connect XL plaats. Het thema van dit event was: Bits don't bite: FM en technologie. Meer dan 270 FMN'ers genoten deze dag van een gevarieerd programma en de afsluitende borrel. In een half uur nemen we je door middel van verschillende korte interviews mee naar de hoogtepunten van deze dag! We spreken met keynotespeaker prof.dr. Bob de Wit, de mensen achter de verschillende interactieve workshops, de kersverse winnaars van de FMN Student Awards 2019: Erik van Eerten en Annabel Jansen én met FMN Young. Als laatste blikken we terug op deze geslaagde dag met dagvoorzitter Renske van der Heide.

#3: AI (Artificial Intelligence) en Chatbots

Podcast Facilitair - AI (Artificial Intelligence) en ChatbotsIn deze verdiepende Podcast Facilitair spreken we met Renske van der Heide over Chatbots en AI (Artificial Intelligence). Renske is lid van FMN Expertteam Technologie en werkt bij TOPdesk als FM evangelist. Je hoort in deze podcast waarom AI en chatbots samen vallen. Heel kort staan we stil bij de vraag wat AI eigenlijk is. We spreken over natural voice, voorbeelden van chatbots en verkennen we hoe we dit alles binnen FM in kunnen zetten. Op 27 november verzorgt Expertteam Technologie de invulling van FMN Connect XL: Bits don't bite. Zien we jou daar ook? Dan gaan we met jou de diepte in!

#2: NFC Index Werkomgeving

Podcast Facilitair - NFC Index WerkomgevingDe werkomgeving is meer dan alleen vierkante meters en een werkplek; het is de optelsom van ruimte, soorten werkplekken, bezettingsgraad en ruimtebeleving. Een plek waar je productief moet zijn én je je goed moet voelen. In deze podcast gaan de partners van de NFC Index Werkomgeving met elkaar in gesprek over de complexiteit van een goede werkplek.

#1: BIM (Building Information Model)

Podcast Facilitair - BIM

In deze nieuwste aflevering gaan host Harm van den Boogaard, Fred Kloet (directeur Smart WorkPlace) en Jan Fokke Post (business consultant Planon) in op BIM (building information model). Alledrie zijn zij lid van het FMN Expertteam Technologie dat zich onder andere richt op deze werkmethode.