Hackathon CO2-reductie door technologie

In Parijs is door 195 landen een verdrag getekend om binnen de 2 graden opwarming van de aarde te blijven in 2030. Wetenschappers berekenden dat we nog maar 10 jaar de tijd hebben om onze CO2 terug te dringen, voordat de mens niet meer kan ingrijpen in het angstaanjagende toekomstbeeld - vergaande klimaatverandering. Het is dus tijd voor echte actie, aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot ons vastgoed en het gebruik ervan (FM).

Ruim 38% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt van vastgoed en FM heeft de potentie om dit met behulp van maatregelen te kunnen reduceren met 50%. Technologie speelt hierbij een belangrijke rol. De vierde industriële revolutie komt er namelijk aan en zal ook disruptive zijn. Internet of things, big data, block chain en robotisering is aan de orde van de dag. Het inzetten van technologie bij het CO2-vraagstuk biedt nieuwe mogelijkheden en kansen die we samen willen ontdekken.

Hackathon CO2-reductie

Hoe kunnen facility managers, huisvestingsverantwoordelijken en leveranciers met behulp van technologie en data de CO2-uitstoot van hun organisatie structureel fors terugdringen? Dat is de centrale vraag die beantwoord moet gaan worden tijdens de hackathon op 8 en 9 september 2017.

Om te komen tot ideeën voor nieuwe producten, betere processen of geheel nieuwe businessmodellen is een hackathon namelijk een prachtige broedplaats. Een hackathon is een evenement waar een team van programmeurs, ontwerpers en inhoudelijk experts een oplossing uitwerkt voor een vooraf gedefinieerd probleem. Binnen een beperkte tijd probeert elk team een werkend prototype te bouwen.

 • Vraagstelling: Hoe kunnen facility managers, huisvestingsverantwoordelijken en leveranciers met behulp van technologie en data de CO2-uitstoot van hun organisatie structureel fors terugdringen.
 • Output: Prototype van een product, proces of model om FM-NL te helpen met het terugdringen van CO2-uitstoot. Voortborduren op bestaande technologie is toegestaan.
 • De 3 beste teams: De jury wijst bij de afsluiting van de Hackathon 3 winnende teams aan. Deze 3 teams krijgen tot 1 november de tijd om onder leiding van 3 sponsoren de laatste doorontwikkeling te realiseren en te testen. De definitieve concepten worden voor 1 november 2017 ingeleverd.
 • De winnaar: Bekendmaking van de winnaar zal plaatsvinden op het XL congres van FMN op 22 november 2017.
Teams

Inschrijven met je team of individueel kan via de knop 'aanmelden' onderaan dit bericht.

 • Stel een team samen uit je organisatie, je hogeschool of universiteit
 • We raden de teams aan om naast IT-specialisme, voldoende FM-kennis in het team op te nemen.
 • Nodig ook leveranciers, installateurs, adviseurs, opleidingen of studenten in FM, ICT Vastgoed uit
 • Laat je team sponsoren! Mocht dit niet lukken dan kan FMN je hierbij helpen
 • Het is van toegevoegde waarde om een mix van studenten en professionals op te nemen in de teams en een mix van deskundigheid en expertise.
 • Een team bestaat uit 5 tot maximaal 7 personen.
 • Je kunt je ook als individu aanmelden. Dan zorgen wij ervoor dat je in een leuk team terecht komt!
CO2 challenge

FMN Expertgroep Nieuwe Technologieën en expertgroep Circulaire en Inclusieve Economie van de vakvereniging Facility Management Nederland (FMN) hebben de handen in één geslagen om met de hackathon de CO2-reductie te versnellen en input te leveren voor de start van de CO2-challenges tijdens het XL congres van FMN op 22 november. Na 22 november kun jij dus met je organisatie aan de slag met het winnende concept om je CO2 footprint te reduceren! Kijk in de agenda bij FMN XL voor meer informatie.

Inschrijven

Inschrijven met je team of individueel kan via het aanmeldformulier tot 1 augustus 2017. Aanmeldkosten zijn 50 euro per persoon of 250 euro per team van maximaal 7 personen (tip: zoek een sponsor voor je team!).

Datum en tijdstip:
2017-09-08T09:00:00 2017-09-09T16:00:00
Locatie:
Wageningen Universiteit (Gebouw 115)
Adres:
Stippeneng 2
6708WE Wageningen
Aanmeldperiode:

< terug naar de agenda