Social enterprises en social return


De FMN Expertgroep Circulaire en Inclusieve economie houdt zich ook bezig met sociaal ondernemen (social enterprises) en social return. Op deze pagina vind je informatie over wat dat is, links naar relevante informatie en de terugblik naar het FMN XL Congres van 12 mei 2016. Wil je meer weten, neem dan contact op met Alycia Biekram van de expertgroep.

Sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen is ondernemen met een maatschappelijke missie. Sociaal ondernemers zoeken innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zoals: wat te doen met de 27.000 jongeren die jaarlijkse vroegtijdig school verlaten? Of de twee miljoen Nederlanders die vereenzamen? Maar ook: hoe versnellen we de achterblijvende groei van duurzame energie of hoe creëren we banen voor mensen die aan de andere kant van de wereld in armoede leven?

Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de missie te bereiken. Het doel van de sociale onderneming is maatschappelijke meerwaarde creëren, ook wel ‘social impact’ genoemd.

De sociale onderneming is wereldwijd een groeiend fenomeen en ook in Nederland groeit deze groep ondernemers met de dag. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers. Neem eens een kijkje op hun website: www.social-enterprise.nl.

Wil jij ook meerwaarde creëren met elke euro die je uitgeeft? Koop dan in bij sociaal ondernemers. Via de website www.buy-social.nl kun je producten en diensten van sociale ondernemers vinden. Ook kun je hier voor een groeiend aantal organisaties social return invullen.

Social return

Social return heeft als doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij aanbestedingen bij de overheid is social return sinds 2011 een verplicht contractpunt.

Green_Deal_tekening_02

Whitepapers

Er zijn over sociaal ondernemen en social return een aantal whitepapers geschreven die beschikbaar zijn via de website van FMN.

  • Alycia Biekram schreef het whitepaper 'Sociaal ondernemen binnen het facilitair management'. Zij laat daarin zien wat sociaal ondernemen is en wat de kansen en mogelijkheden zijn voor de facilitair manager om zich bezig te houden met sociaal ondernemerschap. Door er bijvoorbeeld verbindingen mee aan te gaan en ermee te gaan samenwerken.
  • Daphne Kabbedijk schreef het whitepaper 'Social return - We willen wel, maar weten niet hoe'. Het doel van dit whitepaper is om de ervaringen, kennis en obstakels van facilitair managers in relatie tot social return te belichten, maar ook om taboes en onwetendheid uit de wereld te helpen. Het is namelijk zo dat een juiste balans tussen vraag en aanbod voor beide kanten voordelen creëert. Tijdens de bijeenkomst van FMN Connect XL op 12 mei 2016 is dit onderwerp uitgebreid aan bod gekomen.

Social enterprises, een nadere kennismaking met bedrijven

Het FMN XL Congres 'Be Smart, Buy Social' op 12 mei 2016 was een dag waarop veel social enterprises zich presenteerden. In samenwerking met Social Enterprise Nederland hebben we een lijst opgesteld van sociale ondernemers/ondernemingen. Als vertrekpunt voor de FM'er om zich te oriënteren op deze markt. Voor alle duidelijkheid: de lijst is niet volledig, dat kan ook niet. Bijna dagelijkse starten ondernemers met social enterprises of vallen er bedrijven weg. Het is een markt die enorm in beweging is. Reden te meer voor iedere FM'er om zich daar in te verdiepen.

Check hier een lijst met bedrijven die actief zijn in het facilitaire domein. Mis je een sociaal ondernemer die je kent? Neem dan contact op met de FMN Expertgroep Circulaire en Inclusieve Economie.

Blogs

Op de website van Social Enterprise Nederland staan vele blogs die niet alleen prettig lezen, maar die ook veel inhoud hebben, tips geven en inspireren. Je vindt die blogs op deze pagina.

Cartoon 12 mei 2016

Terugblik op FMN Connect XL Congres - 12 mei 2016 - 'Be Smart, buy Social'

Blik op deze pagina terug naar het event van FMN waarin sociaal ondernemerschap centraal stond.